Hvad betyder vandsøjletryk og åndbarhed

Hvad betyder vandsøjletryk?

Vandsøjletryk måler hvor meget vand i mm., der kan tilføres materialet, før vandet trænger igennem. Hvis man forestiller sig, at man stiller et rør oven på tøjet, og derefter begynder at hælde vand i røret, så måler vandsøjletryk, hvor højt vandet ville komme i røret, før det begyndte at trænge tøjet. Man må dig ikke forveksle vandsøjletryk med, at barn kan dykke ned under vand, som f.eks. når man måler hvor langt ned et ur kan dykke. Når man taler vandsøjle tryk på mere end 200 mm. vil tøjet typisk begynde at have syninger der er forseglet med tape eller som er svejset, sådan at vandet ikke trænger igennem syningerne. 

 

Nedenstående skema viser en oversigt over hvad man ca. kan forvente af tøj, som har opgivet forskelligt vandsøjletryk:

 

0 – 2.000 mm: Tøjet er ikke vandtæt, men vil typisk have en vandafvisende overfladebehandling.

3.000 mm: Tøjet er vandtæt. Ved meget regn kan vandet begynde at trænge igennem.

5.000 mm: Tøjet er helt vandtæt. f.eks. regntøjet som vil forblive tørt, selv under længerevarende regn og kraftige byger.

Over 8.000 mm: Tøjet er meget vandtæt. Det kan bruges under virkelig ekstreme vejrforhold.

 

Hvad betyder åndbarhed?

Man måler åndbarhed ved den tid, det tager sved eller fugt at passere igennem tøjet. Åndbarhed måles i g/m2/24h – Dvs. hvor mange gram fugt, der kan trænge igennem en kvardratmeter stof i løbet af 24 timer. Når man taler om åndbarhed i tøj, så er det ofte tøj som kan bruges i vådt vejr, og som har en vandtæt membran for at holde vand ude. Sådan en membran har typisk en masse bittesmå huller, hvor vand kan trænge ud, men ikke ind, sådan at barnet kan ånde i tøjet, men ikke bliver vådt når det regner.

 

Nedenstående skema viser en oversigt over hvor behageligt tøjet vil føles, når barnet f.eks. leget i tøjet.

 

1.000 g/m2/24h - Lav åndbarhed. Tøjet er komfortabelt ved lav fysisk aktivitet, men barnet vil blive fugtigt af sved allerede ved lettere aktiv leg.

2.000 g/m2/24h - Middel åndbarhed. Tøjet er behageligt og lader kroppen ånde ved middel fysisk aktivitet, barnet vil begynde at blive svedfugtigt ved løb og meget aktiv leg.

Over 5.000 g/m2/24h - Høj åndbarhed. Tøjet er behageligt og lader kroppen ånde også ved høj fysisk aktivitet, barnets krop vil have mulighed for at ånde selv ved løb og meget aktiv leg.

Slidstyrke

Nogle af vores producenter måler også slidstyrke, f.eks. ved Martindale-metoden. Martinedale var en mand der arbejde i den engelske undbranche i 1940'erne, som mente der var behov for at få lavet præcis testmetode for at måle holdbarheden på forskellige typer af tekstiler. til det lavede ha en Martindale skala.

Skalaen beskriver slidstyrken. For at få en ide om hvor meget og hvor lidt slid skalaen dækker over, så anbefaler man oftest at møbler i ens eget hjem har en Martindale slidstyrke på 15-25.000, hvorimod møbler  f.eks. busser, toge og hoteller anbefales at have en slidstyrke på over 50.000.

Selve testen laves ved at man tager en klud af kamgarnsuld, der monteres på en maskine der med et let tryk gnider på teststoffet i en cyklus, og derpå måler man ganske simpelt hvor mange cyklusser stoffet kan klare før man ser synligt slid, ofte i form af knækkede tråde. I starten tjekker man testen for hver 1.000 cyklusser, senere for hver 2.000, så 5.000 og til sidst for hver 10.000 cyklusser når man er over 40.000 cyklusser.